We were approached to design a large Cheshire garden for client’s who were developing a ‘grand design’ style extension with a contemporary flavour. They wanted the gardens to reflect and enhance the old and new architecture.

It was a two part project. Firstly, the grounds of this historical house were divided between the original garden and the half an acre walled garden. The original garden incorporated the renovation of a 46m long double border. This would originally have been the kitchen garden for the adjacent Manor House but was currently laid to grass.

Starting with a blank canvas was exciting and a little bit daunting. We started by imposing a grid over the entire space to divide it into a number of smaller garden rooms. The lines of the grid loosely became the paths in both gravel and grass, creating views and a journey through the garden.

A major path crosses directly through the garden running parallel to the house. This travels from the original gate in the long borders and leads the eye across the lawns, through the wildflower meadows. You are eventually led to a seating area in front of the new summer house.

The final design incorporated some major changes from the original concept ideas. The client wanted the kitchen garden to be adjacent to the neighbour’s house to give them an attractive area to look out on to. They soon changed their mind and the kitchen garden became one of the features be viewed from the terrace. An oak pergola and raised planting beds are enhanced by the use of clay pavers that create a casual dining area within the kitchen garden. Views from this area look out to the armillary garden and the lawns.

Moving the kitchen garden

Finally by moving the kitchen garden to its new position, we could create a much larger wildflower meadow. This beautiful area now accounts for almost half of the walled garden space. Paths have been mown that further reinforce the grid pattern of the space. Fruit trees are planted within the wildflower ‘fields’ created between them.

The client is absolutely delighted by the completed garden that looked established only one year after completion.

TAGS: | |