Gold medal RHS show garden
A Gold Medal Show Garden A Gold Medal Show Garden

A Gold Medal Show Garden

A Gold Medal Show Garden

, ,

A Gold Medal RHS Show Garden for the Alzheimer’s Society, ‘Remember to Reflect’.  I was approached a year earlier to design a garden to help promote the great work of Alzheimer’s Society in the North West of England.

First of all we decided that it had to be a large garden to create the most impact. It was to be designed as a space for quiet reflection. Somewhere to reminisce and seek inspiration and pleasure in the simple joys of nature. It could be a garden for the carer of someone living with Alzheimers to maybe sit on their own. Or for a carer and patient to sit and enjoy together.

A dark, reflective pool emphasises the reflective nature of the space. The pool  introduces the cool and calming qualities of water. Large stepping-stones across the water appear to float on the surface. The choice of materials is kept to a minimum to keep the overall design simple and sophisticated. Planting was chosen to contrast with the modern simplicity of the hard landscaping; it is exuberant and naturalistic.  Grasses have been used for their fabulous texture and movement with the colourful flower heads of tall perennials for contrast.

We and the team from Alzheimer’s Society were absolutely delighted when the garden was awarded a gold medal. All the hard work of the landscape team and volunteers who helped to plant it really paid off.

During the show the garden featured on many local and national radio shows and the response from the public was enormous.

Small Family Garden Small Family Garden

Small Family Garden

Small Family Garden

, , , ,

Another client needing help with a small family garden and the usual conflict between play space and more ‘grown up’ areas!

The grown ups have two seating areas to enjoy the sun as it moves around the garden. An expansive deck area is built close to the house for the main entertaining. Additionally, an inbuilt seating area is built in the corner of the garden to enjoy late summer sun. Both areas feature raised planting beds.

Most noteworthy is that the design has been placed on the diagonal to provide more interest within the rectangular garden. This approach has left plenty of space for a lawn on which to play. This also means that the planting moves away from the boundary and into the garden.

RHS Tatton Flower Show 2008 RHS Tatton Flower Show 2008

RHS Tatton Flower Show 2008

RHS Tatton Flower Show 2008

,

Blue Tulip Garden Design designed a Back2Back show garden at the 2008 RHS Tatton Flower Show, winning a Silver-Gilt medal for our very first show garden. The garden was designed to highlight the charitable work that Ladies Circle do across the region and was sponsored by Moorcroft, manufacturers of high quality art pottery, who designed a magnificent ceramic tile that was the centrepiece of the garden.

A Cheshire Courtyard Garden A Cheshire Courtyard Garden

A Cheshire Courtyard Garden

A Cheshire Courtyard Garden

, , ,

The new design makes the most of the awkward wedge shaped garden, maximising space whilst providing attractive views to enjoy from the rear windows of the house. A series of open square spaces have been laid with contemporary sandstone to contrast with the more traditional planting. A water feature and rill run through the paving creating an interesting focal point whilst two timber arches provide vertical interest over which two Wisteria have been grown.

A Contemporary Town Garden A Contemporary Town Garden

A Contemporary Town Garden

A Contemporary Town Garden

, , , ,

A small garden incorporating a timber hot tub has been given the wow factor to create a contemporary town garden. A bold contemporary design has been created over a number of levels stepping down from the house via a series of steps and platforms. Three substantial stepping-stones direct you over a reflective pool, adding a sense of danger and fun, to a sun deck to enjoy on warmer days. The focal point is a stunning decorative dry stone wall used as a contemporary sculpture. This has the added advantage of hiding the garden shed.